NEREUS onderzoekers presenteren resultaten op Aachener Membran Kolloquium

Op 14 en 15 november vond het Aachener Membran Kolloquium (AMK) plaats in het Eurogress gebouw te Aken. ‚ÄčEvides Industriewater was daar aanwezig om de resultaten van het onderzoek rondom keramische membranen te presenteren.

Tijdens het RINEW project (het eerste grondstoffenterugwinningsproject van Evides Industriewater, voorafgaand aan NEREUS) is er onderzoek gedaan naar de filtratie van afvalwater en de terugwinning van grondstoffen met twee typen keramische membranen, namelijk een nanofiltratie (leverancier Inopor) en een microfiltratie (leverancier Philips CoorsTek).  Tijdens het RINEW onderzoek bleek dat stabiele operatie met deze membranen lastig te bereiken was en dat beide typen membranen gevoelig waren voor breuken en /of degradatie van de coating die op de membranen zat.

De presentatie voor het AMK had dus een kritische ondertoon ten op zichtte van de geteste membranen, dit werd echter uitstekend ontvangen door de aanwezigen en een grote waardering werd uitgesproken over het feit dat de resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd die er toe leiden dat de filters niet geschikt zijn voor deze toepassing. Tessa Steenbakker heeft een paper geschreven over de resultaten voor het AMK en Han van de Griek heeft de resultaten gepresenteerd (beiden nauw betrokken bij het RINEW onderzoek).

Van het RINEW onderzoek met de keramische membranen is veel geleerd: in het huidige NEREUS terugwinningsproces worden polymere nanofiltratie membranen gebruikt van NXFiltration.

Published december 20, 2018

Projectpartners

Lokale partners