AWARE

Binnen het AWARE project (AfvalWAteR Evides) wordt gezocht naar verbeteringen voor bestaande en nieuwe afvalwaterzuiveringen van Evides Industriewater, om met een lage milieu-impact schonere effluenten te kunnen maken.

Neem contact met ons op

Innovatieve technieken voor duurzame waterzuivering van vervuild water

Het is voor de continuïteit van de bedrijfsprocessen van groot belang dat vervuild water vanuit de industrie op een doelmatige manier wordt gezuiverd, voordat het wordt geloosd. Door innovatieve technieken te gebruiken kan dit op een steeds duurzamere manier gebeuren.  

Wat is het probleem

In het AWARE project wordt onderzoek gedaan naar de waterzuivering van de toekomst. Er worden steeds strengere eisen gesteld aan de kwaliteit van gezuiverd afvalwater (effluent). Daarnaast heeft de waterzuivering impact op het milieu door uitstoot van gassen (emissies), energie- en chemicaliënverbruik en verwerking van zuiveringsslib. Om in de toekomst nog steeds doelmatig en met minimale milieu-impact afvalwater te kunnen zuiveren en slib te kunnen verwerken voor huidige en nieuwe klanten, zijn innovatieve technieken nodig. 

Onderzoek

Om schonere effluenten te kunnen maken in een waterzuivering met minder milieu-impact, worden diverse innovatieve technieken onderzocht. Hierbij kan gedacht worden aan nabehandeling van effluent en de inzet van sensoren.

Het AWARE onderzoek is ingedeeld in 4 thema’s:

  1. Influent in control – meer grip op kwaliteit en variatie van binnenkomende afvalwaters  
  2. Schonere effluenten – inventarisatie en reductie van diverse stoffen uit effluent, zoals plastics en zeer zorgwekkende stoffen en inzet van AI software voor verbeterde effluentkwaliteit
  3. Slibverwerking – ontwikkeling van een slibstrategie en diverse slibverwerkingsmethoden (o.a. verbetering slibgisting)
  4. Emissies/circulariteit – inventarisatie en reductie van emissies van de EIW afvalwaterzuiveringen

Resultaten

De afgelopen jaren zijn er veel mooie resultaten behaald binnen de verschillende onderzoeken. Hieronder volgt een overzicht van de stand van zaken in 2025.

Onder Influent in control is er getest met een TOC analyzer en UV-VIS sensoren op diverse influentstromen van AWZI Sloe, om meer grip te geven op de concentraties van stoffen in ons influent, met het idee daarmee onze processen te kunnen sturen. De TOC analyzer is een geïntegreerd onderdeel geworden van de zuivering. Verder is er een innovatie discovery traject opgezet voor het biologisch behandelen van stikstofrijke stromen. Hierbij is een marktonderzoek opgezet, en wordt er naar nieuwe technieken gekeken om toekomstige stromen te kunnen verwerken.

Binnen schonere effluenten is er getest met nieuwe software (AI based) om de beluchting op AWZI Schiphol te sturen. Door het onderzoek is naar voren gekomen welke hard- en software aanpassingen er nodig waren voor de zuivering, maar is ook gebleken dat de toegevoegde waarde van de AI software zelf niet hoog was. Nieuwe PA software voldeed hierin al voldoende. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en verwijdering van zeer zorgwekkende stoffen en plastics. Er zijn metingen uitgevoerd voor een aantal van deze stoffen, waarna is gekeken naar verwijderingsmethoden om de aanwezigheid van deze stoffen in het effluent te verminderen of zelfs volledig te voorkomen.

Voor slibverwerking is er o.a. gekeken naar verschillende technieken om de slibhydrolyse te verbeteren, bijvoorbeeld met behulp van enzymen en thermische hydrolyse. Geen van deze testen leverde bevredigende resultaten, en de experimenten zijn niet verder opgeschaald. Ook is er een slibstrategie opgesteld. De huidige situatie is in kaart gebracht, waarna een vijftal strategische scenario’s zijn uitgewerkt om het geproduceerde slib van de AWZI’s tot eindverwerking te brengen. Hieronder vallen de optimalisatie van de huidige aparte stromen en het centraal behandelen van het slib. De slibstrategie helpt bij beslissingen in de toekomst wanneer er aanpassingen en/of uitbreidingen benodigd zijn.

Verder is er onderzoek gedaan naar lachgas- en methaanemissies binnen het thema Emissies/circulariteit. Voor lachgas zijn er metingen uitgevoerd en modellen opgesteld voor de AWZI Schiphol om een beeld te krijgen van de hoeveelheid potentiële emissies en oorzaken. Hieruit kwam naar voren dat, om stressvolle situaties voor de micro-organismen te voorkomen, er moet worden gefocust op de C-bron dosering en de zuurstofconcentraties. Momenteel worden er metingen uitgevoerd op de AWZI Sloe, zoals gedaan op de AWZI Schiphol, om te achterhalen welke factoren meespelen in de formatie van lachgas, en hoe deze verminderd kunnen worden. Voor methaan zijn er ook op de AWZI Sloe en Schiphol metingen uitgevoerd, waarmee hotspots voor methaan emissies in beeld zijn gebracht. Hierna zijn er reductiemaatregelen voorgesteld, waarvan het afvangen van methaan uit anaeroob effluent en slibopslag op de AWZI Sloe, en het verbeteren van de slibvergister op de AWZI Schiphol als concepten verder worden uitgewerkt.

Als laatste is er een nieuw lab gebouwd binnen Delft Blue Innovations, waarin in een gecontroleerde omgeving, experimenten kunnen worden uitgevoerd. Hiermee kunnen we onze zuiveringen ondersteunen en innovaties testen op lab schaal.

Voor meer informatie over het onderzoek van AWARE, neem gerust contact op met David Moed (d.moed@evides.nl) & Marthe de Graaff (m.degraaff@evides.nl)