BASF, Antwerpen

BASF Antwerpen is het grootste chemische productiecentrum van België en het op een na grootste van de BASF-groep wereldwijd. De producten van BASF Antwerpen worden ingezet in nagenoeg alle verwerkende sectoren, zoals de auto-industrie, de bouwsector, productie van papier, lederwaren en sportartikelen. En in de de textiel-, voeding- en farmaceutische sector.

Meer weten?

Download hier de volledige case (UK).

Vraag

Wat was de vraag van de klant
BASF Antwerpen startte in 2007 een project om de waterportfolio te optimaliseren. Daartoe schreef BASF een wereldwijde watertender uit. Deze had een tweeledig doel: ten eerste de uitbreiding van de productiecapaciteit van Demiwater. Ten tweede een inventarisatie van de mogelijkheid om de huidige waterhuishouding te optimaliseren. En daarbij de afhankelijkheid van kostbaar grondwater te minimaliseren.

Oplossing

Wat hebben wij gedaan
Het contract werd aan Evides Industriewater gegund. We hebben gekozen voor een DBFO (Design, Build, Finance, Operate) overeenkomst. Waarbij we een dubbele proceswaterleiding, een proceswaterinstallatie en een demiwaterinstallatie realiseerden.


Verantwoordelijk voor het waterbeheer van BASF

Ook werden we verantwoordelijk voor het gehele waterbeheer. Samen met de ingebouwde redundantie in de proceswater- en demiwaterinstallatie draagt ons beheer bij aan de levereringszekerheid, die essentieel is voor BASF Antwerpen.


Naast kwaliteit en ervaring, heeft ook duurzaamheid in de besluitvorming een grote rol gespeeld.

Resultaat

Welk resultaat heeft dit opgeleverd

De installatie wordt gevoed met oppervlaktewater uit de Maas, dat was opgeslagen in de Biesboschbekkens. Het gebruik van oppervlaktewater in plaats van grondwater is een duurzame oplossing.


Naast deze stap op gebied van duurzaamheid heeft de intensieve en constructieve samenwerking ook geresulteerd in kostenbesparingen voor BASF.