Nereus pilot Den Hoorn

In het NEREUS-project van Evides Industriewater in Den Hoorn wordt in een testopstelling gewerkt aan het terugwinnen van water, nutriënten en energie uit afvalwater.

Neem contact met ons op

De waarde van afvalwater

Afvalwater… dat klinkt vies. Maar afvalwater bevat juist heel veel waardevolle stoffen die opnieuw voor van alles gebruikt kunnen worden. Bovendien is er dan minder nieuw materiaal nodig. Dat scheelt dus flink wat afval. Daarom doet Evides Industriewater onderzoek om zoveel mogelijk van waarde uit afvalwater te halen. Dat doen we met behulp van allerlei innovatieve technologieën.

Eerste filtering

Met een zeef halen we grote voorwerpen zoals stukken plastic of muntje uit het water. Daarna filter een tweede zeef kleinere voorwerpen zoals wc-papier. Zo halen we steeds fijnere delen uit het water.

Onder spanning

Bij elektrocoagulatie worden metalen platen onder positieve en negatieve spanning gezet waardoor ze metalen deeltjes afgeven aan het water. Die deeltjes hechten zich aan zwevende stoffen in het water., zodat die bezinken tot een laag slib en het water weer een stukje schoner door kan stromen.

Hele kleine deeltjes

Met een hele fijne zeef worden minuscule deeltjes en bacteriën en virussen uit het water gefilterd. Dit doen wij met polymere nanofiltratie.

The final touch

Er zitten nu nog laatste stoffen zoals zout opgelost in het water. Deze worden met omgekeerde osmose uit het water gehaald. Het water at hierna overblijft, is gietwater. Dat kun je bijvoorbeeld gebruiken om gewassen te bewateren.

Video: Nereus pilot


Projectpartners

Binnen NEREUS bestaan vijf demonstratieprojecten. Naast de testopstelling van Evides Industriewater in 

Den Hoorn bestaan er ook demonstraties in Vlaanderen (Nieuwe Dokken Gent en Antwerpen Nieuw-Zuid), 

één in Noord-Frankrijk en één in Engeland.


Tevens is bij het project een aantal kennispartners betrokken: University of Portsmouth, Hogeschool Zeeland (HZ University of Applied Sciences) en VITO. De kennispartners ondersteunen bij de opvolging en monitoring van de demonstraties en ontwikkelen een aantal tools en strategieën samen met de andere partners. Deze tools en strategieën geven bij toekomstige projecten meer inzicht en stimuleren de implementatie van technologie met focus op terugwinning van energie, water en nutriënten.


Locale partners

Lokaal is ook een aantal partners betrokken bij de testopstelling van Evides Industriewater. De lokale partners zijn: Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, Logisticon Water Treatment BV.

Het team

David MoedPaula van den BrinkHan van de Griek
Teamleider R&DProjectleider/procestechnoloogProcestechnoloogTessa SteenbakkerSalah AlzuhairyVincent Eckhardt
ProcestechnoloogProcestechnoloogProcestechnoloog

Ruben Kok

ProcestechnicusOver het project

Dit onderzoek is onderdeel van het Europese project NEREUS, dat het inzetten van innovatieve technologieën voor het hergebruik van water, energie en nutriënten uit afvalwater in een stedelijke context stimuleert.

Er is al veel innovatieve technologie beschikbaar om ook in steden de waterketen te sluiten en waardevolle grondstoffen (energie, water en nutriënten) efficiënt te gaan hergebruiken. Toch worden deze mogelijkheden zeer beperkt gebruikt in de praktijk. Om te laten zien dat deze technologieën werken en daarmee een breder gebruik te stimuleren werd het Interreg 2-Zeeën-project NEREUS (‘New Energy and Resources from Urban Sanitation’) opgezet.


Dit project is gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma 2014 – 2020, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info vindt u op www.interreg2seas.eu/en/nereus