Beschikbaarheid en distributie van water

Zoetwater is de meest economische en milieuvriendelijke bron voor de productie van koel- en demiwater.

Meer weten over de beschikbaarheid en distributie van water?

Neem contact met ons op.

Waterbeschikbaarheid

Zoetwater is de meest economische en milieuvriendelijke bron voor de productie van koel- en demiwater. Door klimaatverandering, vervuiling en bevolkingsgroei echter, is de zoetwaterbeschikbaarheid zelfs in Nederland niet altijd meer vanzelfsprekend. Ook wringt het onttrekken van zoetwater met het in stand houden van natura2000 gebieden. Zo is bijvoorbeeld de gehele Zeeuwse waterdelta een natura2000 gebied, waar de zoutgradiënt van belang is voor het leven in dit water.

Vanuit de overheid is een verdringingsreeks opgesteld voor de levering van zoet oppervlaktewater. Als een leveringstekort dreigt dan worden de belangen gewogen op van basis van categorieën conform tabel 'Verdringingsreeks: de waterverdeling bij watertekort'.


Bron: www.drinkwaterplatform.nl/verdringingsreeks


Ook het grondwatergebruik komt in diverse provincies steeds meer onder druk te staan door verdroging van de betreffende gebieden.

Evides heeft diverse productielocaties in eigen beheer waarbij zoetwater als bron gebruikt wordt uit het Brielse Meer of de Biesbosch. Hiermee wordt demiwater of proceswater gemaakt, of direct aan de industrie geleverd. In Amsterdam wordt brak water ingenomen vanuit het IJ en verwerkt tot hoogwaardig proceswater.

Afhankelijk van de locatie, planningstermijn en gewenste betrouwbaarheid kunnen andere bronnen voor de waterstofproductie in overweging worden genomen, zoals gezuiverd huishoudelijk afvalwater (effluent), industrieel afvalwater, brakwater en zeewater.

Bij de gemeentelijke rioolwaterzuivering in Terneuzen wordt bijvoorbeeld effluent door Evides geschikt gemaakt voor levering aan de industrie. Het effluent wordt door middel van een membraan-bioreactor (MBR) en omgekeerde osmose membranen (RO) opgewerkt tot demiwaterkwaliteit, conform volgend processchema.


Processchema afvalwaterhergebruik


Door de energietransitie zal een verschuiving in het waterverbruik gaan plaatsvinden van traditionele processen zoals raffinage van fossiele brandstoffen naar blauwe en groene waterstofproductie.  Als we het waterverbruik bij elektrolyse vergelijken met andere energieprocessen, is de watervoetafdruk van fossiele routes groter dan die van waterstof. Voor de productie van ruwe olie en de raffinage van diesel wordt ongeveer 40% meer water verbruikt dan voor de productie van groene waterstof per eenheid energie [Bron 1].

Op mondiaal niveau kan worden gesteld dat voor elke 5% van de energiebenutting uit waterstof, de energiesector een waterbesparing tussen 1 en 4 % zou kunnen hebben voor groene waterstof. Voor blauwe waterstofproductie met methaanomvorming en CO2-opslag wordt een toename van het waterverbruik tussen 1 en 5% verwacht.


Bron: ScienceDirect - The water footprint of hydrogen production


Daarnaast kan worden gesteld dat groene waterstofproductie een schoner proces is waarbij alleen koeltorenspuiwater en concentraat van de waterzuivering vrijkomt, zonder koolwaterstoffen uit traditionele raffinage van fossiele brandstoffen.    

De verschuiving van de lokale watervraag hangt samen met de hoeveelheid geïmporteerde waterstof en lokale productie van groene en blauwe waterstof. Bij de verschuiving naar import van waterstof uit ammoniakaanvoer per schip zal de watervraag afnemen.


Waterstofvoorziening


Tijdens de energietransitie zullen er diverse ontwikkelingen gaan plaatsvinden, zoals het omschakelen van gas- naar elektrische boilers, het gebruik van waterstof in productieprocessen en productie van biobrandstoffen. Deze veranderingen zijn dynamisch en leveren een continu schuivend toekomstbeeld op. Dit geldt zowel voor de benodigde waterkwantiteit als de -kwaliteit.

Door het leveren van maatwerk voor de verschillende toepassingen en afnemers is Evides in staat met de transitie mee te bewegen, en zowel op de korte, middellange als lange termijn de watervoorziening te garanderen.



Meer weten over de beschikbaarheid van water voor de productie van waterstof?

Neem contact met ons op.


Meer over Waterdistributie